PCOS kostvejledning – til dig der ønsker graviditet

​I min mangeårig tid som uddannet diætist har jeg mødt mange kvinder, der har haft PCOS. Faktisk lider mellem 5 og 10% af alle kvinder i den fødedygtige alder  af PCOS = Poly Cystisk Ovarie Syndrom.

Jeg har valgt at specialisere mig i at hjælpe dig, som ønsker at blive gravid, men har ekstra svært ved det pga PCOS. Jeg kan ved hjælp af den rette kost afhjælpe dig med mange af dine PCOS symptomer og derved hjælpe dig på vej med drømmen om en graviditet.

Fakta

PCOS er en hormonel forstyrrelse, som bl.a. kan gøre, at du har svært ved at blive gravid. Symptomerne kan variere, og nogle er mere disponerede end andre, men typisk ses:

  • Uregelmæssige menstruationer
  • Problemer i forhold til fertilitet
  • Vægtøgning
  • ​Øget hårvækst på kroppen
  • ​Uren hud
  • ​Træthed
  • Hovedpine

Mange af symptomerne skyldes at man har nedsat følsomhed overfor insulin. Som følge heraf har kvinder med PCOS forhøjede insulin og blodsukkerniveauer, hvilket er skadeligt for kroppen.

Som udgangspunkt har kvinder, der lider af PCOS brug for en insulinsænkende kost, samt øget fokus på motion og vægttab såfremt du er overvægtig.​

Formålet er at lette cellernes optagelse af sukker fra blodet ved at regulere typen af de kulhydrater du spiser, samt øge cellernes modtagelighed på forskellig vis.

Dette er med til at regulere kroppens resistens for insulin, som er et hormon der udskilles naturligt når du spiser et måltid.

Blodsukkerets stigning fremkommer ikke kun ved indtagelse af rent sukker, men også fra kulhydratholdige fødevarer som fx. frugt, pasta og hvidt brød, som kroppen selv omdanner til sukker.

Du får vejleding omkring de forskellige typer af kulhydrater, og hvordan de hver især påvirker dit blodsukker, herunder også hvad der generelt påvirker dine blodsukkerværdier og dermed din PCOS.

Der er delte meninger om hvor drastisk man skal gå til værks i forhold til mængden af kulhydrater. Undersøgelser der omfatter streng restriktion på kulhydrater er endnu mangelfulde.

Hos mig vejledes du primært efter diabetes principperne, og vi finder i fællesskab den bedste løsning for dig.